Khamis, 29 Januari 2015

Ondeh-Ondeh Labu / Buah Melaka Labu


Ondeh-Ondeh Labu / Buah Melaka Labu

Bahan-bahan
1 cawan isi labu yang telah di rebus dan dilecek
1 1/2 cawan tepung pulut
1/4 sudu teh garam
1 keping gula melaka - potong kiub kecil
Kelapa parut muda - Kukus sebentar + garam

Air secukupnya untuk merebus

Cara-cara :
1.  Gaulkan isi labu, tepung pulut dan garam.  Uli hingga menjadi doh yang tidak melekat di jari.  (Tak perlu menambah air kerana isi labu sudah berair)
2.  Ambil doh sebesar ibujari, leperkan dan masukkan satu kiub gula melaka, bulatkan.
3.  Masak air hingga mendidih, masukkan doh tadi dan tunggu hingga doh terapung di permukaan air.
4.  Toskan dengan penapis berlubang dan golekkan di atas parutan kelapa.
Ondeh-Ondeh Labu / Buah Melaka Labu

Tiada ulasan:

Catat Ulasan