Ahad, 14 Disember 2014

Kari Kambing Madras / Madras Lamb Curry


Kari Kambing Madras / Madras Lamb Curry
Sumber :  Mrs Nor Wahid FB

Bahan-bahan
800g rusuk kambing – dipotong 1 inci
6 sudu makan minyak jagung / minyak sapi
2 ulas bawang putih – dihiris
2 ulas bawang kecil – dihiris
1 in halia – dipotong mayang
1 helai daun pandan – di simpul
1 in kulit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu makan serbuk jintan putih
1 sudu makan serbuk ketumbar
5 sudu makan sos cili
3 sudu makan serbuk kari daging
2 biji tomato - potong dadu (K1 tambah)
8 cawan air
2 biji ubi kentang – jika suka
1/2 batang lobak merah – dipotong dadu
1/2 biji jus limau nipis
2 sudu makan bawang goreng - tumbuk halus
1 sudu makan gula melaka atau gula merah
1/2 sudu makan serbuk perasa ayam
Garam secukup rasa

Cara-cara :
1. Panaskan periuk, masukkan minyak, tumis bawang putih,halia,bawang merah, daun pandan, kulit kayu manis,bunga lawang,buah pelaga hingga naik bau.
2. Masukkan kambing, kacau hingga separuh masak.
3. Masukkan serbuk jintan manis, jintan putih dan rempah kari, kacau hingga rata selama 2 minit. Kemudian masukkan air.  Tutup periuk dan masak hingga daging lembut.
4. Kemudian masukkan ubi kentang, lobak merah, tomato dadu dan reneh selama 30 minit hingga kentang dan lobak merah lembut.
5. Masukkan sos cili, sos tomato dan bawang goreng tumbuk, sekiranya terlampau pekat, masukkan sedikit air.
6. Akhir sekali masukkan garam, serbuk perasa dan gula merah secukup rasa dan perahan air limau nipis.
7. Siap dan hidang.
Kari Kambing Madras / Madras Lamb Curry

Kari Kambing Madras / Madras Lamb Curry sesuai di hidang bersama nasi, roti atau roti jala..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan