Khamis, 15 Januari 2015

Kerabu Jantung Pisang Kelantan


Kerabu Jantung Pisang Kelantan

Bahan-bahan
1 biji jantung pisang
1 biji bawang besar - mayang halus
1 tangkai bunga kantan - mayang halus
6 tangkai cili padi - potong kecil
3 biji limau nipis - ambil jusnya
2 sudu besar budu
1/2 cawan santan pekat - panaskan dahulu, jika suka

Bahan Tumbuk
1 cawan kelapa parut - sangai hingga perang
3 ekor ikan sardin / 1 ekor ikan kembong - di bakar, ambil isi
1 sudu besar lada hitam
4 ulas bawang merah
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :
1.  Jantung pisang di belah 4, kemudian rebus dengan sedikit garam hingga lembut.  Toskan airnya.
2.  Hiris jantung pisang dan campurkan dengan hirisan bawang, bunga kantan dan cili padi dalam sebuah bekas.
3.  Tumbuk bawang dan lada hitam hingga lumat, kemudian masukkan isi ikan dan kelapa parut.  Tumbuk hingga bergaul rata bersama garam dan gula secukupnya.
4.  Gaulkan bersama jantung pisang, masukkan santan dan perasakan dengan jus limau nipis, dan budu.
Kerabu Jantung Pisang Kelantan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan