Sabtu, 28 Mac 2015

Tart Nenas Terbaik


Tart Nenas Terbaik
Resipi Asal :  Ady Greatsworth
Olahan :  Puteri Manja FB

Bahan-bahan
250gm mentega
3 sudu besar sudu pekat manis
1/2 sudu teh esen vanila
1 biji kuning telur
40gm tepung jagung
370gm tepung gandum

Jem nenas siap pakai - boleh di beli di pasaraya
Sapuan - 1 kuning telur + sedikit susu sejat + setitis pewarna kuning telur

Penyediaan :
1.  Ayak tepung gandum dan tepung jagung.  Ketepikan.
2.  Satukan mentega, susu pekat, esen vanila dan kuning telur.  Putar hingga berkrim.
3.  Masukkan tepung sedikit-sedikit dan uli menjadi doh yang lembut.  Jika terlalu lembut, tambahkan sedikit saja tepung jika perlu.
4.  Ambil doh sebesar ibu jari (10gm) leperkan dan letak jem nenas di tengahnya.  Bentukkan bulat atau bujur mengikut suka.
5.  Gunakan penyepit atau pisau untuk membuat corak di atasnya.  Sapu dengan kuning telur dan bakar selama 20 - 25 minit pada suhu 160C bergantung pada oven.
Tart Nenas Terbaik

Tiada ulasan:

Catat Ulasan