Isnin, 19 Januari 2015

Ayam Goreng Lengkuas


Ayam Goreng Lengkuas

Bahan-bahan
1 ekor ayam - potong 8 atau 12
2 sudu kecil air asam jawa
minyak untuk menggoreng secukupnya

Bahan Kisar / Tumbuk (Bumbu)
100 gm lengkuas
2 cm halia
2 batang serai - ambil bahagian putihnya
2 sudu teh garam
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm kunyit
1 sudu besar ketumbar

Hiasan :  Tomato, Timun dan Daun Salad

Cara-cara :
1.  Potong lengkuas kecil-kecil, kemudian tumbuk hingga halus.  Guna sarung tangan plastik dan peras airnya.  (untuk menghindar tangan terasa panas).  Masukkan lengkuas ke dalam bekas besar.
2.  Kemudian tumbuk bahan-bahan lain hingga halus dan gaul kan bersama lengkuas tadi.
3.  Lumurkan pada ayam bersama sedikit garam dan air asam jawa.  Perap selama 1 jam di dalam peti sejuk.
4.  Keluarkan dari peti sejuk dan asingkan ayam dengan bumbunya untuk di goreng berasingan.
5.  Panaskan minyak dan goreng ayam hingga perang.  Angkat, toskan dan masukkan ke dalam pinggan.
6.  Kemudian goreng bumbunya hingga keperangan.  Angkat dan toskan.
7.  Tabur bumbu di atas ayam.  Hias dengan salad, timun dan tomato.
 Ayam Goreng Lengkuas

Tiada ulasan:

Catat Ulasan