Rabu, 4 Mac 2015

Panacotta Kelapa Muda / Coconut Panacotta


Panacotta Kelapa Muda / Coconut Panacotta

Bahan-bahan
250ml air kelapa muda
100gm isi kelapa muda
100ml diary whipping cream
30gm gula pasir
1 sudu besar gelatin
2 sudu besar air
1/2 sudu besar jus limau nipis

Cara-cara :
1.  Masukkan air ke dalam mangkuk, tabur gelatin dan biarkan selama 5 minit hingga gelatin kembang.  Panaskan di dalam microwave oven selama beberapa saat hingga gelatin cair atau panaskan secara double boiler.  Ketepikan.
2.   Kisar air kelapa, isi kelapa dan gula hingga halus.  Masukkan ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.
3.  Masukkan diary whipping cream, kecilkan api dan masak sebentar.
4.  Akhir sekali masukkan larutan gelatin dan jus limau nipis, kacau rata.
5.  Tuang di dalam bekas-bekas kecil yang di basahkan terlebih dahulu.  Simpan semalaman di dalam peti sejuk sebelum di hidangkan.

Panacotta Kelapa Muda / Coconut Panacotta

Tiada ulasan:

Catat Ulasan