Selasa, 10 Februari 2015

Onde-Onde / Buah Melaka


Onde-Onde / Buah Melaka

Bahan-bahan
250gm tepung pulut
50gm tepung beras
1 ketul gula melaka di potong kiub kecil
5 helai daun pandan di kisar bersama 250ml air** (di tambah atau di kurang mengikut kesesuaian adunan)
sedikit pewarna hijau
1/2 tsp garam
kelapa parut muda di gaul dengan sedikit garam

Cara-cara :
1.  Satukan tepung pulut, tepung beras dan garam.  Masukkan jus pandan dan pewarna hijau sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan.
2.  Masak air hingga mendidih.  Ambil doh sebesar ibu jari, leperkan dan letak potongan gula melaka di tengahnya.  Bulatkan kembali  dan rebus di dalam air mendidih tadi.  Biarkan adunan timbul di permukaan air, angkat dengan penapis dan golekkan ke atas parutan kelapa parut.
 Onde-Onde / Buah Melaka

Tiada ulasan:

Catat Ulasan