Rabu, 17 Disember 2014

Puding Kastard Cocktail


Puding Kastad Cocktail
Sumber :  MrsNor Wahid FB

Bahan Puding
1 cawan tepung custard
1 sudu besar tepung jagung
5 cawan air + jus cocktail, jadikan 5 cawan
2 sudu besar gula
1 biji telur
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara :
1. Campur kesemua bahan dan masak diatas api sederhana, kacau sampai pekat dan meletup-letup.
2.  Masukkan kedalam acuan yang berbentuk supaya senang dimakan.
3.  Sejukkan didalam peti ais hingga beku dan keluarkan dari acuannya.
4.  Hidangkan bersama fruit cocktail dan sosnya.

Bahan Sos Kastard
1 tin susu cair
1 tin air (tin susu)
100gm gula pasir atau ikut kemanisan
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar tepung kastard
1/4 sudu teh garam
1 helai daun pandan - optional

1 tin fruit cocktail atau coco de nata atau buah-buahan segar

Cara-cara :
Satukan semua ke dalam periuk, whisk hingga rata.  Masak hingga gula larut dan kuah agak pekat sedikit.  Tuang ke atas kastard dan tabur buah-buahan cocktail.
Puding Kastard Cocktail

Tiada ulasan:

Catat Ulasan