Isnin, 29 Disember 2014

Kuey Teow Cantonese


Kuey Teow Cantonese

Bahan-bahan
1 packet Kuey Teow
1 sudu besar minyak bawang putih **
1/2 sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap cair

Bahan Kuah
Isi ayam secukupnya - hiris
4-5 ekor udang - jika suka
2 keping fish cake - hiris
3 tangkai sayur sawi atau bok choy - potong
1 in carrot - potong halus
3 sudu besar minyak masak
2 ulas bawang putih - ketuk
3 cawan air

Bahan Perasa
2 sudu kecil sos tiram
2 sudu besar kicap cair
1/2 sudu kecil kicap pekat
1/2 kiub pati ayam - hancurkan
sedikit garam

Bahan Pemekat
1 biji telur - pukul ringan dengan garfu
1 sudu besar tepung jagung - larutkan dengan sedikit air

Cara-cara :
1.  Panaskan minyak dalam periuk, tumis bawang putih hingga naik bau.  Ketepikan ** 1 sudu besar minyak bawang**  tadi dan masukkan ke dalam non-stick pan.  Tinggalkan bawang putih dan lebihan minyak untuk membuat kuah kuey teow.
2.  Cuci kuey teow dan toskan.  Gaul di dalam non-stick pan bersama minyak bawang putih, minyak bijan, kicap cair dan kicap manis.  Goreng seketika hingga bergaul rata.  Ketepikan.
3.  Dalam periuk kuah, masukkan hirisan isi ayam dan udang, masak seketika.  Masukkan fish cake dan carrot, gaul rata.
4.  Masukkan air dan tambahkan dengan bahan perasa.  Biarkan mendidih. 
5.  Akhir sekali masukkan sayur sawi dan bahan pemekat dan biarkan mendidih seketika.
6.  Untuk menghidang, masukkan kuey teow ke dalam mangkuk dan tuang kuah ke atasnya.
 Kuey Teow Cantonese

Tiada ulasan:

Catat Ulasan