Jumaat, 19 Disember 2014

Martabak Lapis Kraker


Martabak Lapis Kraker
Sumber :  Yatie@SinarKehidupanku

Bahan-Bahan
1 bungkus biskut tawar cream cracker Ping Pong
400 ml santan sederhana pekat
1 tin susu cair / susu sejat
6 biji telur grade A

Lapisan Daging
400 gm ayam / daging kisar
3 biji bawang besar dicincang halus
1 paket kecil / 3 sudu besar serbuk kari daging
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang lobak merah diparut
1 tangkai cili merah
Daun bawang daun sup dicincang
3 sudu besar minyak masak
garam secukup rasa, sedikit gula

Hiasan :  Daun bawang, daun sup dan cili hiris

Loyang : 9 x 9 x 3 - di gris mentega

Cara Masak Inti
1.  Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia hingga halus. Campurkan pada rempah kari sehingga menjadi pes basah.
2.  Panaskan minyak tumis pes basah sehingga garing dan naik baunya. Masukkan bawang besar dan daging cincang.
3.  Masukkan 1/4 cawan air dan masak sehingga daging empuk.
4.  Masukkan garam, lobak merah dan daun bawang dan daun sup. Angkat dan sejukkan.

Cara Membuat Lapisan Martabak Lapis Kraker
1.   Celup biskut crackers ke dalam campuran susu dan santan.  Susun hingga penuh di dasar loyang.
2.   Lapiskan dengan lapisan daging hingga rata.
3.   Pukul ringan telur dan tuangkan separuh dari telur ke atas lapisan daging tadi.
4.  Susun lagi biskut crackers atas lapisan daging dan telur tadi.  Tuangkan lagi separuh dari susu tadi.
5.  Ulangi melapis sehingga 3 lapisan. 
6.  Untuk lapisan terakhir, susun biskut crackers, tuangkan baki susu sehingga habis.  Tabur hirisan daun bawang, daun sup dan cili hiris sebagai hiasan.
7.  Bakar selama 35-40 min pada suhu 180C atau sehingga masak.
8.  Hidang bersama mayonies atau sos cili.
Martabak Lapis Kraker

Tiada ulasan:

Catat Ulasan