Ahad, 28 Disember 2014

Asam Rebus Batang Keladi


Asam Rebus Batang Keladi

Bahan-bahan
6-8 batang keladi - buang kulit, potong 1 in
1 sudu besar udang kering / ikan bilis
2 tangkai daun kesum
4 keping asam gelugor
4 cawan air
garam secukupnya

Bahan Kisar
4 tangkai cili merah
1/2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit segar
1/2 inci belacan

Cara-cara :
1.  Rebus batang keladi hingga lembut bersama sedikit garam.  Toskan.
2.  Masukkan air ke dalam periuk bersama asam gelugor, udang kering dan bahan kisar.  Masak hingga mendidih.
3.  Kemudian masukkan batang keladi, daun kesum dan garam secukup rasa.  Biar mendidih seketika.  Angkat dan hidangkan bersama nasi.
Asam Rebus Batang Keladi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan