Ahad, 9 November 2014

Satay Kambing Xinjiang Uyghur / Xinjiang Uyghur Lamb Skewers


Satay Kambing Xinjiang / Xinjiang Uyghur Lamb Skewers
Recipes by Chef Luke Nguyen
Translate

Bahan-bahan
1kg daging kambing (bahagian leher yang berlemak)
125ml (1/2 cawan) minyak masak untuk merenjis
1 sudu kecil serbuk cili kering (chili flakes)
1 sudu kecil serbuk jintan putih (cumin)
2 biji lemon - potong baji untuk menghidang

Bahan Perap (Marinade)
1 sudu kecil serbuk halia / 1/2 in halia segar tumbuk
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk cili kering
1 sudu kecil serbuk buah pala
3 sudu kecil garam
3 ulas bawang putih - tumbuk
4 sudu besar minyak masak
3 sudu besar kicap cair (light soy sauce)

Skewers atau ( lidi satay yang di rendam dalam air sejuk)

Cara-cara :
1.  Potong daging kambing 2.5cm kiub.
2.  Satukan bahan-bahan perap dan gaul rata bersama daging.  Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurang 1 jam atau seeloknya semalaman supaya daging lebih lembut dan beraroma.
3.  Cucuk daging perap dengan skewers atau lidi satay.

4.  Bakar di atas bara api (dapur arang) sambil di renjis sedikit minyak.  Sentiasa balik2 kan satay dan tabur sedikit serbuk cili kering dan serbuk jintan putih ketika membakar.

5.  Hidang bersama perahan jus lemon atau yogurt.
Satay Kambing Xinjiang Uyghur / Xinjiang Uyghur Lamb Skewers

Tiada ulasan:

Catat Ulasan