Sabtu, 29 November 2014

Bubur Pulut Hitam / Black Glutinous Rice Dessert


Bubur Pulut Hitam / Black Glutinous Rice Dessert

Bahan-bahan
250gm pulut hitam (dicuci dan direndam 3-4 jam)
800ml air untuk merebus

Bahan B
150gm gula pasir
350ml santan cair
1/2 sudu teh garam halus
2 helai daun pandan di simpul

Bahan C - santan pekat
300ml santan KARA + 200ml air
1/2 sudu teh garam halus
1 sudu besar tepung beras
(Satukan dan masak hingga kuah agak pekat)

Hidangan yang di syorkan - bersama hirisan nangka, durian atau jagung krim..

Cara-cara :
1.  Toskan pulut kemudian masak dengan air sehingga kembang dan empuk.  Bila airnya tinggal sedikit masukkan bahan B dan masak hingga gula larut dan mendidih sekejap.
2.  Masukkan ke dalam mangkuk dan hidangkan bersama bahan C, (santan pekat)
3.  Tabur dengan hirisan nangka, durian, jagung jika suka.
Bubur Pulut Hitam / Black Glutinous Rice Dessert

Tiada ulasan:

Catat Ulasan