Ahad, 9 November 2014

Puding Roti Pisang / Banana Bread Pudding


Puding Roti Pisang / Banana Bread Pudding

Bahan-bahan
8 keping roti wholemeal / sandwich
2 cawan susu segar
1/2 cawan gula kaster
3 biji telur
2 sudu besar mentega cair
3 sudu besar kismis (rendam dengan 2 sudu besar jus lemon)
1 sudu besar parutan kulit lemon
2 biji pisang berangan - potong 1/2in menyerong

Mangkuk tahan panas / Loyang 8 in - gris dengan mentega

Cara-cara :
1.  Satukan susu segar, gula kaster dan telur, kocok ringan hingga rata.  Ketepikan
2.  Carik roti kecil2 dan masukkan ke dalam mangkuk tahan panas.  Ratakan.
3.  Tuang mentega cair ke atas roti dan tabur kismis bersama jus lemon dan parutan kulit lemon.
4.  Kemudian tabur dengan potongan pisang di atasnya.
5.  Akhir sekali tuang bancuhan telur dan tekan sedikit supaya roti terendam.  Biarkan seketika sehingga roti meresap bancuhan telur.
6.  Tabur dengan kismis dan parutan kulit lemon sebagai hiasan.
7.  Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan dahulu selama 30-35 minit pada suhu 180C atau sehingga masak

Sos Kastard Lemon
1 cawan susu segar
1/4 cawan air
1 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula
1 sudu besar jus lemon

Satukan semua bahan di dalam periuk dan whisk hingga rata.  Masak dengan api sederhana hingga hampir pekat. Tuang ke atas puding.
 Puding Roti Pisang / Banana Bread Pudding

Tiada ulasan:

Catat Ulasan