Selasa, 4 November 2014

Pisang Rai Bali Tepung Pulut


Pisang Rai Bali Tepung Pulut

Bahan-bahan
100gm tepung pulut
50gm tepung beras
150ml air
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu kecil gula kaster
1 biji pisang tanduk / pisang nangka sederhana
Air secukupnya untuk merebus
Kelapa parut muda + sedikit garam (kukus sebentar)

Cara-cara :
1.  Kukus pisang hingga masak.  Sejukkan dahulu dan ketepikan.
2.  Satukan tepung pulut, tepung beras, garam dan gula, masukkan air sedikit-sedikit dan uli seperti membuat doh onde-onde.  Jika doh keras tambahkan sedikit air lagi.
3.  Ambil sehelai plastik atau daun pisang, leperkan doh tersebut hingga rata mengikut saiz pisang.  Letakkan pisang di tengahnya dan gulung hingga membalut pisang.  Keluarkan plastik.
4.  Rebus air yang banyak hingga mendidih.  Kemudian masukkan pisang tadi dan masak hingga doh menjadi jernih dan timbul di permukaan air.  Angkat dan toskan.
5.  Golek di atas kelapa parut hingga rata.  Sejukkan dahulu sebelum di potong dan di hidang. 
Pisang Rai Bali Tepung Pulut

Tiada ulasan:

Catat Ulasan