Isnin, 13 Oktober 2014

Sup Tulang


Sup Tulang

Bahan-Bahan
1/2 Kg Tulang
1 batang serai - di ketuk
1/2 inci halia - di ketuk
4 cawan air

 Rempah Sangai
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu besar lada hitam
1 sudu kecil biji ketumbar
1 sudu kecil jintan putih

Sangai rempah tanpa minyak hingga naik bau, kemudian bungkus di dalam kain kasa, jadikan unjang sup. Cara ini untuk mengelakkan sup menjadi berkeladak dengan rempah.

Masukkan tulang, serai, halia dan unjang sup ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih, keluarkan buih dan lemaknya dan masak hingga tulang lembut.  Tutup api dan ketepikan dulu.

Rempah Kasar
1 batang kayu manis - patah 2
4 biji buah pelaga
3 tangkai bunga lawang
2-3 tangkai cengkih

Bahan untuk dikisar
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah

Bahan Sampingan
1/2 batang lobak merah - potong kecil
2 biji kentang - belah 6
1 biji tomato - belah 4
1/2 batang celery - potong kecil

Daun sup, daun bawang dan bawang goreng


Cara-cara :
1.  Panaskan 3 sudu besar minyak di dalam kuali kecil, Tumis rempah kasar dan bahan kisar hingga naik bau.
2.  Kemudian masukkan rempah tumis tadi ke dalam periuk berisi tulang.  Buka api dan masukkan kentang dan lobak merah.  Masak hingga kentang empuk.
3.  Perasakan dengan garam secukupnya.
4.  Tutup api dan akhir sekali masukkan tomato dan celery.
5.  Tabur dengan daun sup, daun bawang dan bawang goreng sewaktu menghidang.
Sup Tulang

Tiada ulasan:

Catat Ulasan