Khamis, 20 Ogos 2015

Ayam Lemon Madu / Honey Lemon Chicken


Ayam Lemon Madu / Honey Lemon Chicken

Bahan-bahan
300gm isi ayam - hiris atau potong
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil kicap cair
sedikit lada sulah
Minyak untuk menggoreng

Gaul isi ayam bersama kicap cair dan lada sulah.  Perap sebentar.  Kemudian gaulkan bersama campuran tepung gandum dan tepung jagung hingga bersalut rata.  Goreng hingga keperangan. Tos dan ketepikan.

Sos Lemon Madu
2 sudu besar jus lemon
1 sudu besar madu
1/3 cawan air
1 sudu kecil tepung jagung + 1/2 sudu tepung kastard (larutkan dengan sedikit air)
Sedikit garam

Didihkan air, jus lemon dan madu.  Masukkan bancuhan tepung jagung dan sedikit garam.  Masak hingga sos hampir pekat (jangan likat), Masukkan ayam yang di goreng tadi dan gaul hingga bersalut rata.  Hidang bersama salad.

Ayam Lemon Madu / Honey Lemon Chicken



Tiada ulasan:

Catat Ulasan