Rabu, 17 September 2014

Udang Kung Pao / Kung Pao Prawn


Udang Kung Pao / Kung Pao Prawn 
Sumber :  Rasamalaysia.com

Bahan-bahan
12-15 udang saiz besar
1/4 gajus atau kacang - di panggang
5 tangkai cili kering - gunting 2
1/2 biji bawang besar - belah 4
1/2 biji capsicum / bell pepper - potong dadu
3 tangkai daun bawang - ambil bahagian putih saja
4 ulas bawang putih - cincang halus
2 1/2 sudu besar minyak masak

Sos Kung Pao - Satukan dan gaul rata
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar kicap manis
1/2 sudu kecil tepung jagung
3 sudu besar air
beberapa titis minyak bijan
sedikit lada sulah
1/2 sudu kecil cuka hitam
1/2 sudu kecil gula


Cara-cara :
1.  Cuci udang, buang kulit dan tinggalkan sedikit pada bahagian ekornya.
2.  Panaskan minyak, tumis bawang putih sebentar.  Masukkan bawang besar, capsicum dan cili kering dan gajus panggang.  Tumis hingga naik bau.
3.  Masukkan udang dan biar separuh masak.  Tuang sos Kung Pao dan kacau hingga sos agak pekat dan udang masak sepenuhnya.
4.  Tutup api dan masukkan potongan daun bawang.
Udang Kung Pao / Kung Pao Prawn




Tiada ulasan:

Catat Ulasan