Ahad, 28 September 2014

Creme Brulee


Creme Brulee
Sumber :  FB Qaseira Ummi / Buku Food Loves Dessert

Bahan-bahan
200ml susu segar
200ml whipping cream
2,3 titis esen vanilla
1/4 cawan gula
2 biji kuning telur
2 biji telur (* saya gunakan 1 biji sahaja)
Gula untuk ditabur di atas creme brulee

6 biji remekin 

Cara-cara :
1.  Panaskan susu dan whipping cream hingga mendidih. Masukkan esen vanilla. Biarkan suam sebentar.
2.  Pukul telur, kuning telur dengan gula. Jangan sampai berbuih. Masukkan adunan telur sedikit demi sedikit dalam adunan susu dan kacau sebati. Tapiskan.
3.  Masukkan ke dalam remekin hingga 3/4 penuh. Susun remekin dalam loyang yang telah diisi dengan air panas. *Saya letak dulu loyang dalam oven dan baru tuang air panas.
4.  Bakar kira-kira 15-20 minit.  Sejukkan kira-kira sejam sebelum disimpan dalam peti ais.
5.  Taburkan gula di atas creme brulee dan gunakan blow torch dengan api yang sederhana hingga gula menjadi perang.
6.  Cara lain - masukkan creme brulee yang telah ditabur gula ke dalam oven dan gunakan api atas sahaja. Bakar hingga gula menjadi perang (caramelized)
 Creme Brulee

Tiada ulasan:

Catat Ulasan