Ahad, 14 September 2014

Kek Lapis Zig Zag Neopolitan


Kek Lapis Zig Zag Neopolitan
Adapted from Kek Lapis Surabaya :  Ny Liem
Kek Lapis Surabaya 3 Rasa

Lapisan Vanilla
10 biji kuning telur
6 biji putih telur
160gm gula kaster
90gm tepung Hong Kong / Superfine
20gm susu tepung
200gm mentega cair
2 sudu teh esen vanilla
2 sudu teh ovalette
1/4 sudu teh krim of tartar

2 Loyang segi 8" di alas kertas minyak dan di gris. 

Cara-cara :
1. Lapisan Vanilla : Pukul putih telur dan krim of tartar hingga kembang dan bertanduk. Ketepikan.
2. Satukan kuning telur, esen vanilla, gula dan ovalette, pukul dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan berkrim.
3.  Ayak bersama tepung dan susu tepung.   Kemudian masukkan sedikit demi sedikit berselang seli dengan mentega cair sambil di putar perlahan hingga rata.
4. Masukkan putih telur yang telah dipukul tadi, kaup balikkan hingga sebati.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (+-480gm setiap satu).  Tuang ke dalam 2 loyang berasingan dan bakar selama 15 minit di rak tengah pada suhu 170C sehingga masak.
6.  Keluarkan dari oven dan sejukkan di atas redai.

Lapisan Zig Zag Coklat dan Strawberry
10 biji kuning telur
6 biji putih telur
160gm gula kaster
70gm Hong Kong / Superfine
30gm susu tepung
200gm mentega cair
2 sudu kecil ovalette
1/4 sudu teh krim of tartar
2 sudu kecil esen vanila
2 sudu teh serbuk koko (larutkan dgn sedikit air panas) + 2 sudu teh coklat emulco
1 sudu teh strawberry emulco + pewarna merah/pink

2 loyang zig zag 8in di alas dan di gris.
Jem secukupnya sebagai pelekat

Cara-cara :
1. Lapisan Zig Zag Coklat dan Strawberry : Pukul putih telur dan krim of tartar hingga kembang dan bertanduk. Ketepikan.
2. Satukan kuning telur, esen vanila, gula dan ovalette, pukul dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan berkrim.
3. Ayak bersama tepung dan susu tepung.   Kemudian masukkan sedikit demi sedikit berselang seli dengan mentega cair sambil di putar perlahan hingga rata.
4. Masukkan putih telur yang telah dipukul tadi, kaup balikkan hingga sebati.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (+-480gm setiap satu).  Satu bahagian di campur coklat emulco dan satu bahagian lagi di campur strawberry emulco.
6.  Tuang ke dalam 2 loyang berasingan dan bakar selama 15 minit di rak tengah pada suhu 170C sehingga masak.
7.  Keluarkan dari oven dan sejukkan di atas redai.
8.  Lapisan Zig Zag :  Cantum lapisan coklat dan dan strawberry dengan jem.  Potong dan rapikan tepinya.
9.  Ambil sekeping kek vanilla, sapu rata dengan jem dan letakkan cantuman lapisan zig zag di atasnya.  Sapu permukaan dengan jem dan tutup atasnya dengan sekeping lagi kek vanilla.
10.  Sedia di hidangkan.
Kek Lapis Zig Zag Neopolitan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan